Kampanj 2024

Användandet av illegala tv-tjänster ökar dramatiskt. Nya siffror visar att 28 procent av svenskarna har använt en illegal tjänst för att titta på TV-innehåll senaste månaden. Det många inte vet är att illegal streaming ofta kan vara nära kopplat till den organiserade brottsligheten med narkotika, smuggling och prostitution. Nu lanserar Nordic Content Protection en omfattande informationskampanj för att synliggöra problemet.

  • De här tv-tjänsterna ser ofta professionellt uppbyggda ut, men det som många missar är att det faktiskt är illegala tjänster som stjäl andras tv-innehåll och det finns ofta kopplingar till den organiserade brottsligheten, säger Stian Løland, vd för Nordic Content Protection.

Nya siffror från Mediavision visar att 28 procent, eller 2,2 miljoner svenskar, tittat på tv-innehåll via en illegal tjänst senaste månaden, en ökning med 8 procent från förra årets redan höga 25 procent. Det största användandet sker i åldersgruppen 15-24, där 60 procent av alla användare svarar att de använt illegala tv-tjänster för att titta på filmer, serier eller sport den senaste månaden.

580 000 hushåll säger sig prenumerera på illegala IPTV-tjänster. Denna siffra har ökat med 19 procent jämfört med föregående år.

Nu lanserar Nordic Content Protection en omfattande informationskampanj för att öka medvetenheten om illegal streaming. Bakom Nordic Content Protection står telekombolagen samt de stora tv- och streamingaktörerna i Norden.

  • Illegala tv-tjänster påverkar långt fler aktörer än bara tv- och streamingbranschen, i förlängningen påverkar det hela samhället. Nu behöver vi ta gemensamma krafttag och bekämpa detta, utifrån olika perspektiv och med olika medel, säger Stian Løland.

Kampanjen, där Hasse Aro, Suzanne Sjögren, Niklas Jihde, Alexandra Rapaport, Carina Berg, Mikael Tornving, Sofia Wistam, Karin Frick, Jessica Almenäs, Pär Lernström och Frida Nordstrand medverkar, lanseras i Sverige den 14 maj. Först ut är Hasse Aro:

  • Det var självklart att ställa upp. Ibland kanske man inte vet hur boven ser ut och det vill jag hjälpa till att synliggöra genom att medverka i denna kampanj. Jag tror inte att så många känner till att illegala tv-tjänster har ett samband med organiserad brottslighet och jag hoppas att vi med kampanjen ska öka insikten och kunskapen bland allmänheten. Och det kan ju finnas en ironi i detta, många tittar på ”Efterlyst” och tycker att det är ett viktigt program utan att förstå att de själva är en del av det vi bekämpar, säger Hasse Aro.

Här finns kampanjspotarna på YouTube

Här finns bildmaterial och grafik från kampanjen

Här är aktörerna som står bakom Nordic Content Protection

Kontakt: press@ncprotection.com

Om Nordic Content Protection:

Nordic Content Protection (NCP) är den ledande nordiska anti-piracy-organisationen. NCP är en ideell medlemsförening som har stöttat sina medlemmar i tv- och telekombranschen i över 20 år med en rad specialiserade lösningar inom teknisk rådgivning, brottsutredningar, samarbeten med rättsvårdande myndigheter, skadeståndsavtal och vittnesmål inför domstol. På NCP arbetar erfarna utredare med bakgrund inom de nordiska poliskårerna och IT-tekniker. NCP är en självständig, professionell och effektiv partner som har långtgående samarbeten med myndigheter, forsknings- och EU-institutioner och andra partnerorganisationer. Läs mer på www.ncprotection.com