Aksjon mot ulovlig tv-titting på Andenes

I forrige uke var representanter for STOP på Andenes for å få slutt på ulovlig tv-titting. – Vi har snakket med mange, og har fått slutt på en del av den ulovlige virksomheten, sier Anders Braf i STOP.

Om du skal se mer enn NRK og TV2 på tv er satellitt-antenne en løsning for å få fl ere kanaler. I tillegg må du ha en satellitt-tuner og kodekort for å få bilde på skjermen. Tidligere har såkalte piratkort vært et problem for Canal Digital og Viasat som er de største satellitt- leverandørene i Norge.

Men det har endret seg.

– Ved hjelp av noe som kalles Dreambox kan man dele kodekortene over internett. Dette skjer mange steder, enten i form av vennenettverk, men det er også dem som tjener penger på å dele ut kortene via internett. På Andenes har vi funnet flere slike vennenettverk, sier Braf. Dreambox er en kombinasjon av satellitttuner og datamaskin.

Boksen i seg selv er ikke ulovlig, men STOP anser den som et piratprodukt og vil den mer kreative bruken til livs.

– Vi så en endringer i markedet på Andenes. Det gjorde oss oppmerksom, og fikk oss til å undersøke saken. I tillegg har vi fått tips og snakket med folk før vi kom hit, sier Braf. Begge de to fra STOP som kom til Andenes har bakgrunn fra politiet, men de har ingen politimyndighet. Med mindre STOP anmelder eller saksøker de involverte, kan man derfor bare oppfordre folk til å slutte
med den ulovlige virksomheten.

– Flere av de vi har snakket med la kortene på bordet. Noen har inngått en kontrakt der man lover å slutte med kortdelingen. Dette handler om tillit. Dersom de vil lure oss, så gjør de det. Men i neste omgang kan det bli snakk om søksmål og anmeldelse til politiet, sier Braf, som legger til at de også har vært i kontakt med politiet i Andøy om saken.

Han sier at de har fått stengt flere av nettverkene på Andenes.
– Vi ser at dette med kortdeling er utbredt på steder der det finnes mye teknisk kompetanse, og det har man på Andenes, sier Braf. Han sier at de har flere andre steder i Nord-Norge under oppsikt.

– For Skandinavia dreier det seg om store summer i tap for satellittselskapene, sier Braf.

Dette er STOP:
STOP står for Scandinavian pay-Tv Organisation against Piracy, og har som mål å bekjempe piratvirksomhet i forhold til betal-tv. STOP er et samarbeid mellom flere distributører og produksjonsselskaper og finnes i Norge, Sverige og Danmark.

STOP har ansatte med bakgrunn fra politi, jus og piratmiljøer, samt ansatte med teknisk kompetanse. STOP har ingen politimyndighet. STOP driver også med informasjonsvirksomhet i forhold til piratvirksomhet. Braf og kollegaen holdt for eksempel foredrag for politiet i Bodø før de kom til Andenes.

Jørn Aune, Andøyposten
www.vol.no