Nu slår tv-piraterna till mot Sverige

I veckan dök den första svenska piratsändningen upp på nätet.
Redan i morgon kapas Canal Plus stormatcher Arsenal-Everton och Milan-Inter – med Zlatan Ibrahimovic.
– Vi kommer att titta på vad man kan göra både rättsligt och via andra vägar, säger Dennis Jacobsson, informatör på Canal Plus.

Guldkornen i Canal Plus utbud är direktsändningarna av Premier League och Serie A, där man för några hundralappar i månaden kan se Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic tampas med världens bästa fotbollsspelare.
En svensk piratsida på nätet distribuerar nu vidare sändningarna rakt av och publicerar dem via så kallad webbstreaming. Med bara några snabba handgrepp i Windows Media Player kan vem som helst se matcherna – gratis.
På torsdagen sändes exempelvis allsvenska toppmötet AIK-Göteborg.
– Det man kan säga är att i och med att vi har vår egen webbstreaming så konkurrerar det här med oss, säger Dennis Jacobsson.
Enligt Anders Braf, säkerhetschef på tv-branschens antipiratbyrå Stop, är detta den första svenska streamingsidan på nätet.
– Det finns inga rättsfall i Sverige. Det är en relativt ny företeelse, säger Anders Braf.

Svårt att stoppa
Piratsändningar på nätet är arvtagaren till piratkorten, som gjorde att alla med en dekoder kunde hacka sig in i Canal Plus sändningar. Så sent som i januari dömdes en man till tre månaders fängelse i Malmö för att ha sålt piratkort, men Stop och Canal Plus kommer att få svårt att stoppa webbstreamingen.
– Det går att bevisa var streamen kommer från även om man lägger upp det utomlands. Problemet är att lagstiftningen inte ger oss rätt att få ut uppgiften från internetleverantörerna om de inte lämnar det frivilligt. Det här är ett bötesbrott och det ger ingen grund för husrannsakan, säger Andres Braf.
På Viasat följer man utvecklingen på nära håll men anser inte att det är något problem ännu. Enligt presschefen Karin Zingmark har Viasat inte haft något problem med piratkort och piratsändningar sen man införde ett nytt kodningssystem 2004.
– Självklart är det olagligt och ett intrång i upphovsrätten. Skulle vi få syn på en sån här sajt skulle vi anmäla den och se till att den plockades ner, säger Zingmark.

“Vill ha stabil lösning”
Utvecklingen på data- och tv-marknaden pekar allt mer mot att datorer och tv-apparater kommer att integreras i en sorts mediaenheter i hemmet, där spel, internet och tv-sändningar samlas i samma apparat. Hittills har kvaliteteten på webbstreaming varit låg och frågan marginell för tv-bolagen. I en nära framtid kan man ta in sändningarna direkt i sin 42-tum LCD-skärm, vilket innebär att kvaliteten blir bättre och arbetsinsatsen betydligt mindre.
På Viasat tror man dock att svenska folket föredrar trygghet framför fuffens på nätet.
– Vill man ha bra tv-innehåll hemma så vill man ha en stabil lösning där innehållet finns i teven när man väl sätter sig i soffan. Men det kommer alltid att finnas människor som vill lösa det här på ett annat sätt, säger Zingmark.

Av WAYNE SERETIS

Expressen