Tyson-pirater for retten!

Jagten på pirater, der ulovligt viste den stort anlagte kamp mellem Mike Tyson og Brian Nielsen i Parken for knap to år siden, har foreløbig skaffet Viasat ekstrabetalinger på over en halv million kr. Flere sager behandles stadig i Landsretten og byretterne over hele landet.

Lørdag den 13. oktober 2001 vendte amerikanske Mike Tyson tilbage til bokseringen efter et års pause og mødte Super Brian i ringen. Selvom selve kampen blev kort, har Viasat i snart to år brugt både tid og penge på at gennemgå sager om ulovlige visninger af den hidtil største sportsbegivenhed i Danmark.

Selve arbejdet er sket i samarbejde med Scandinavian Tv Organisations against Piracy – Denmark (STOP), der professionelt beskæftiger sig med at bekæmpe piratvirksomhed.

Forud for boksekampen solgte Viasat muligheden for storskærmarrangementer til barer og restaurationer. Arrangørerne betalte for det antal personer, som Brandtilsynet havde godkendt de pågældende lokaler til.

Hele aftenen havde STOP detektiver på gaden for at besøge pubber, restaurationer, barer og idrætscentre over hele landet. Og flere steder blev kampen vist, uden at der var indgået aftale med Viasat.

STOP overtog behandlingen af de sager, som Viasat ikke umiddelbart selv kunne afslutte, og mange valgte den kloge løsning at indgå forlig om betalingen. Men i løbet af de seneste to år har en lang række sager været for retten, og de sidste ventes at blive afgjort i løbet af det næste år. En af sagerne er på vej i Landsretten, mens andre er under behandling i byretterne i både Jylland og på Sjælland.

Viasats informationschef Niels Jørgen Langkilde er tilfreds med resultatet: ”Vi har fået over en halv million ekstra i kassen efter STOPs indsats i sagerne, og vi forventer også et godt resultat i de sager, der endnu mangler at blive afgjort. Viasat er vældig godt tilfredse med detektivernes indsats, og de mange både retslige og frivillige forlig har givet os en helt retfærdig ekstrabetaling. Det ville være urimeligt, hvis man omkostningsfrit kunne prøve at stjæle signalet og efterfølgende kun skulle betale almindelig takst, hvis man blev opdaget”.

Men boksegallaet blev også et punktum for enkelte arrangører, som måtte dreje nøglen om. STOPs direktør cand. jur. David Würgler fortæller, at arrangørerne i visse tilfælde måtte afgive insolvenserklæring, idet de pågældende ikke havde mulighed for at betale regningen. For det er en bekostelig affære at krænke rettighedshaverne: ”At vise en så stor sportsbegivenhed for flere mennesker, end man har betalt for, er en krænkelse af rettighedsindehaverne og i dette tilfælde Viasat. Prisen var 350 kr. pr. person, og har man ikke indgået aftale med og betalt til Viasat på forhånd, er det naturligvis en dyr affære at vise kampen for f.eks. 100 personer, slutter David Würgler.